La workshopul pentru gravide desfasurat la MEDAS Feminis, dnul Dr. Vasilof a explicat ce inseamna gingivita de sarcina:
In timpul sarcinii, in organismul femeilor se produc modificari hormonale. Acestea influenteaza raspunsul local asupra placii bacteriene, invinuita de aparitia gingivitei. Astfel apare, ceea ce cartile de specialitate numesc „gingivita de sarcina„.
Cum se manifesta aceasta? Gingia este tumefiata, marita de volum, culoare modificata (de la rosu-aprins pana la rosu-violaceu) si sangereaza la cea mai mica atingere. De cele mai multe ori este afectata doar papila interdentara, dar se poate extinde si la restul gingiei. Aparitia acesteia poate fi prevenita printr-o igiena orala meticulous realizata: periaj corect realizat de minim 2 ori pe zi (de preferat dupa fiecare masa), dar si prin folosirea mijloacelor suplimentare de igiena (ata interdentara, dusul bucal, apa de gura…). Daca totusi se instaleaza, nu va alarmati! Continuati sa realizati o igiena orala corecta, simptomele fiind ameliorate, putand ajunge pana la disparitia acestora. Indicat ar fi sa faceti o vizita medicului stomatolog pentru a analiza starea dumneavoastra si pentru realizarea unui eventual detartraj si periaj profesional de catre acesta.
Trebuie sa aveti mare grija de dintii dumneavoastra, deoarece in timpul sarcinii manoperele pe care le putem efectua in cabinetul stomatologic sunt limitate. Daca trebuie realizata o interventie, aceasta se va face in trimestrul 2 de sarcina, doar daca nu se mai poate astepta pana dupa nastere.